Veelgestelde vragen

We ontvangen regelmatig vragen. Over hoest, over Natterman. Hieronder zie je de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen, maak dan gebruik van het contactformulier. We zullen zo snel mogelijk reageren.

Algemene vragen Algemene vragen

Natterman heeft speciale producten die door kinderen van verschillende leeftijdsgroepen kunnen worden gebruikt. Zo hebben wij bijvoorbeeld de Natterman Voor Alle Hoest Kindersiroop en de Natterman Voor Alle Hoest Kindersiroop Nacht ontwikkeld.

De producten van  Natterman bewaart  u op een koele, droge plaats uit de buurt van licht en warmtebronnen. Gebruik het product niet na de uiterste houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat. De houdbaarheidsdatum is van toepassing als het product in een onbeschadigde verpakking en volgens de aanwijzingen wordt bewaard. Lees voor meer informatie de bijsluiter of gebruiksaanwijzing van het product.

Nee, bewaar het product op een koele, droge plaats, uit de buurt van licht en warmtebronnen, maar niet in de koelkast.

De Natterman producten zijn verkrijgbaar bij de apotheek, drogist en/of supermarkt.

Natterman Voor Alle Hoest hoestdrank behandelt droge én vastzittende hoest. Het heeft dus een dubbele werking en hierdoor is het niet nodig om voor verschillende soorten hoest meerdere producten te kopen. De aanschafwaarde van Natterman Voor Alle Hoest ligt dus iets hoger, maar de toepasbaarheid is breder.

Binnen 3 maanden dient u de hoestdrank te gebruiken.

Vragen over de werking Vragen over de werking

Vraag uw arts om advies als de klachten na 7 dagen niet verminderd zijn en nog aanhouden.

Alle producten van Natterman voldoen aan de wettelijk vereiste procedures en kwaliteitsnormen. In de bijsluiter (of gebruiksaanwijzing) wordt duidelijk weergegeven op welke wijze het product gebruikt moet worden en wat mogelijk de interactie kan zijn met geneesmiddelen. In de gebruiksaanwijzing van Natterman Voor Alle Hoest staat een mogelijke interactie met geneesmiddelen niet vermeld. Echter als er twijfel is bij gebruik, is ons advies om uw huisarts te raadplegen.

Ja, het is geschikt voor vegetariërs.

Nee. Natterman Voor Alle Hoest bevat honing en fructose en is zodoende niet aan te raden voor diabetici.

Vragen over hoest Vragen over hoest

Dat klopt. De verpakking hebben wij destijds aangepast na een wijziging van het CBG (Centraal Bureau Geneesmiddelen) en u kunt de Natterman Bronchicum Extra sterk niet meer gebruiken bij:

Niet gebruiken bij:

 • kinderen onder 12 jaar
 • borstvoeding
 • verminderde ademhalingsreserve
 • niet goed werkende lever
 • schedelletsel
 • overgevoeligheid voor één van de bestanddelen
 • jongeren met een verminderde ademhalingsfunctie
 • patiënten die codeïne erg snel omzetten (metaboliseren)

Natterman Voor Alle Hoest is een hoestdrank op kruidenbasis, aangevuld met diverse plantenextracten.

Natterman Voor Alle Hoest hoestdrank is zo samengesteld dat het de mucosa (het slijmvlies) in de bovenste luchtwegen hydrateert, smeert en beschermt, wat irritatie vermindert. De verzachtende werking verlicht alle soorten hoest, doordat het eventueel aanwezige slijm vloeibaar wordt en zo makkelijker opgehoest kan worden. Dit is goed voor het herstel van het fysiologisch evenwicht.

Vastzittende hoest
Een vastzittende hoest wordt veroorzaakt door teveel slijm in de luchtwegen. De natuurlijke reactie van je lichaam is hoesten om op natuurlijke wijze de luchtwegen en longen schoon te maken. Het slijm veroorzaakt namelijk steeds opnieuw hoestprikkels. Met eventuele hoestbuien als gevolg en die kunnen je flink hinderen tijdens je dagelijks leven en tijdens het slapen.

Droge hoest
Een droge hoest, ook wel kriebelhoest of prikkelhoest genoemd, zorgt ervoor dat je moet hoesten. Bij een droge hoest lijkt het alsof er iets in je keel zit, maar je krijgt het met hoesten niet uit je keel. Er wordt dus geen slijm opgehoest wat voor opluchting kan zorgen. De oorzaak is vaak onbekend, maar die hoestprikkel is aanwezig. Het vele hoesten kan er vervolgens weer voor zorgen dat je keel- en luchtwegen geïrriteerd raken en het hoesten alleen nog maar erger wordt.

Zere keel
Een zere keel of keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking van de keel. Bij keelpijn voelt de keel dik en rauw aan en het doet vooral pijn bij het slikken. Eten en drinken gaat lastig ook bij een zere keel, click here to find out more. De klieren in de hals zijn tevens opgezet en extra gevoelig. Heesheid en hoesten zijn ook veelvoorkomende klachten bij een zere keel. Meestal gaat keelpijn binnen zeven tot tien dagen vanzelf over.

Natterman heeft verschillende lijnen die uw symptomen van uw hoest voorkomen en behandelen.

Op de volgende pagina vindt u meer informatie over de producten van Natterman die aansluiten op uw soort hoest:

 • Elke hoest
 • Vastzittende hoest
 • Droge hoest
 • Kriebelhoest